אימונו-אונקולוגיה: מגרדים את פני השטח

אימונו-אונקולוגיה מהווה, ללא ספק, את אחד התחומים החמים ביותר ברפואה מותאמת אישית לטיפול בסרטן. הגישה פועלת באמצעות התרת הרסן של מערכת החיסון, ובכך משיגים ריפוי פונקציונלי בכמה ממחלות הסרטן הקטלניות ביותר. לאחרונה התוודנו ליעילות ולסבילות הטובה של טיפולים נוגדני PD1/PDL1 שהודגמו לאורך 3 השנים האחרונות, ועשויים לבסס את מעמדה של קבוצה זו כעמוד התווך החדש של הטיפול בסרטן, אימונו- אונקולוגיה.

 יתרונה הגדול של אימונו-אונקולוגיה טמון במנגנון נוגד הסרטן האדפטיבי שלה. כאשר הסרטן האינדיבידואלי מתפתח ויוצר מוטציות, מערכת החיסון של החולה מפתחת תגובה נוגדת גידול באמצעות תאי T התוקפים את התאים הסרטניים.

רפואה מותאמת אישית למתמודדים עם מחלת הסרטן

זהו אינו קונספט חדש או תחום חדש. כבר לפני שני עשורים, קונספטים של אימונו-אונקולוגיה היו גם אז תחום לוהט. התלהבות רבה (ומימון נרחב) תמכו בגל הראשון של חיסונים נגד סרטן: ליזטים של גידולים, קסטות של אפיטופים מוגדרים, חיסון באמצעות DNA וכו’…. אף על פי שניתן היה בקלות יחסית להשרות שגשוג של תאי T המכוונים נגד אנטיגנים של גידולים, הם היו לרוב בלתי יעילים בגוף החי, in vivo. במהלך תקופת הביניים, החוקרים הבינו כי הגידולים חמקו מתאי T המכוונים נגד הגידול באמצעות חבלה במסלולי הבקרה של מערכת החיסון ובמנגנונים רגולטוריים אחרים של מערכת החיסון. תובנה זו, בין היתר, היא זו אשר שחררה את הפוטנציאל של טיפולי אימונו-אונקולוגי פעיל ולאפשר תגובה חיסונית המותאמת עבור החולה הספציפי לגידול הספציפי שלו.


אימונו-אונקולוגיה - טיפול מותאם אישית בסוגי סרטן שונים

אימונו-אונקולוגיה מייצגת את הדרך האולטימטיבית של רפואה מותאמת אישית, מאחר שאנטיגנים של הגידול והאפיטופים הספציפיים המובילים להרס הגידול המתווך על ידי תאי T בכל חולה נתון הם שונים ככל הנראה. המנגנונים והמטרות של הרג הגידול הם ככל הנראה רב-שבטיים (תאי T מתפתחים כנגד מספר אפיטופים שונים הספציפיים לגידול) ודינמיים (הם משתנים לאורך זמן); הדבר עומד בניגוד מוחלט למנגנון הפעולה הסטטי והייחודי של מרבית התרופות, ממוקדות או כימותרפיה. כפי שמייקל גלדסטון אוהב לציין “אימונו-אונקולוגיה יורה במטרה נעה בחץ נע.”

לאור נתוני ההישרדות המרשימים שנצפו לאורך חמש השנים האחרונות, התחום של אימונו-אונקולוגיה הופך למגוון במטרות לטיפול מהדור הראשון (כגון CTLA-4, PD-1/PD-L1, TIM3, LAG3, OX40 וכו’).

מטרות דור ראשון אלו משמשות בעיקר להסרת הבלמים ממערכת החיסון (לצורך מניעה/עיכוב דיכוי תאי T על ידי הגידול). התגובות אמנם מרשימות ביותר, אך היעילות מוגבלת בעיקר ל”תת-קבוצה של חולים הסובלים מתת-קבוצה של מחלות סרטן”. עד כה, קיבלנו עדויות לתועלת צנועה בלבד בסוגי גידולים מרכזיים אחרים (ארבעת הגדולים), ויציבות היעילות בגידולים המגיבים לטיפול אימונולוגי (מלנומה, סרטן הריאות, כליות וכו’). במרבית החולים היא עדיין בסימן שאלה.

 אך טרם הגענו ל”שיא של אימונו-אונקולוגיה” כקהילת מחקר קליני – אנו בחזית הגל של טיפולים חדשים ומטרות בהן מתמקדים הטיפולים האימונולוגיים והשילובים ביניהם, אשר מציעים הבטחה אמיתית להרחבה, להעמקה ולהארכה של משך התועלת של הטיפול האימונולוגי.

באמצעות התמקדות בצירים נוספים של מערכת החיסון (במיוחד סוגי תאים אחרים), אנו מצפים כי נוכל לטפל בסוגי גידולים נוספים (כגון גידולים בהם תאי T אינם מגיבים לנוגדי PD-1  בשל מנגנוני דיכוי אחרים), ולשלב טיפולים אלה עם טיפולים המכוונים לתאי T.

Bruce Booth Forbes

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן