מידע על סרטן השד

בשנים האחרונות אנו ערים למודעות ההולכת וגדלה לחשיבות האבחון המוקדם של סרטן השד. בדיקות ממוגרפיה שגרתיות מסייעות באבחון המחלה בשלביה המוקדמים ביותר – לעיתים אף לפני שנשלחו גרורות לקשריות הלימפה. במקרים אלו הסיכוי להשגת ריפוי באמצעים כירורגיים גדול יותר. מעבר להסרת הגידול בניתוח, נשאלת השאלה, האם יש להוסיף טיפול נוסף – טיפול אדג’ובנטי (שנקרא גם משלים/מונע).
הטיפול האדג’ובנטי בסרטן השד הוא טיפול הניתן לאחר ניתוח לכריתת הגידול אשר מטרתו לשפר את הסיכויים להחלמה מלאה מהמחלה. טיפול זה מקטין את מידת הסיכון להישנות המחלה ויכול להתבסס על טיפולי קרינה לבית החזה ובלוטות הלימפה, טיפולים כימותרפיים לסרטן השד, טיפולים הורמונליים וטיפולים ביולוגיים לסרטן השד.
מרבית גידולי סרטן השד (סביב ה- 65-70%) מאופיינים בכך שהם מבטאים רצפטורים/קולטנים חיוביים לאסטרוגן, כלומר, הם “נשמעים” להוראות הניתנות להם על ידי הורמון המין הנשי – אסטרוגן. הורמון זה, האחראי להתפתחות השדיים בגיל ההתבגרות ולשאר סימני המין והתפקוד המיני של האישה הבוגרת, מעודד התרבות של תאי רקמת השד הבריאה, אך גם של התאים הסרטניים ברקמת השד במידה ועדיין מבטאים קולטנים אלה. כאשר הגידול מאובחן עם ביטוי חיובי של רצפטורים להורמונים המשמעות היא שניתן לטפל בטיפול האדג’ובנטי, גם עם תרופות המיועדות להפחתת ההשפעה של ההורמון אסטרוגן על רקמת הגידול (טיפולים הורמונליים בסרטן בשד), ובדרך זו, להעלות את מידת הביטחון בהחלמתה המלאה של המטופלת לאחר הניתוח.
הפחתת ההשפעה של הורמון האסטרוגן מושגת באחת משתי הדרכים: חסימת הפעילות של הקולטנים לאסטרוגן ברקמת השד המבוצעת, על פי רוב, על ידי התרופה טמוקסיפן או ע”י הפחתת הייצור של ההורמון אסטרוגן אשר יכולה להתבצע על ידי מספר תרופות המכונות יחדיו “מעכבי ארומטאז”. סיכויי הישנות המחלה לאחר 10 שנים בקרב חולות המטופלות בטמוקסיפן לאחר כריתה כירורגית עומדים על כ-15 אחוזים.
ההחלטה האם לשלב בנוסף לטיפול ההורמונלי גם טיפול כימותרפי אדג’ובנטי במקרים של סרטן שד בשלביו המוקדמים חייבת להביא בחשבון מחד את התועלת הצפויה מתוספת של כימותרפיה, בהפחתת סיכויי הישנות המחלה ומאידך את הרעילות והתחלואה הקשורים במתן טיפול כימותרפי סיסטמי.

טיפול מותאם אישית בסרטן השד

כאשר מדובר בסרטן שד מוקדם, המבטא קולטנים לאסטרוגן, שאינו מערב מחלה בבלוטות הלימפה, ההתלבטות לגבי טיפול כימותרפי סיסטמי עולה, נוכח העובדה שרק 15% מהחולות (המטופלות בטמוקסיפן) יחוו חזרה של המחלה תוך 10 שנים. כלומר, הטיפול הכימותרפי האדג’ובנטי עשוי להיות יעיל רק באחוז קטן של החולות. מכאן, שעל מנת להשיג יעילות בקרב אותן 15%, יש לטפל, שלא לצורך, ב-85% הנותרות.
בהקשר הזה, מחקרים הראו כי לא לכל החולות בסרטן השד יש את אותה הסבירות להפיק תועלת מכימותרפיה להפחתת הסיכוי להישנות המחלה. למעשה, רק מיעוט מהחולות עם סרטן שד המצוי בשלביו המוקדמים יפיקו תועלת משמעותית מטיפול כימותרפי 1,2. המשמעות היא שהרוב המכריע של המטופלות יכולות להימנע מטיפול זה ואת הרעילות הנלווית לו. עד לפני מספר שנים, הרופאים העריכו את הסיכוי של החולה לחלות שוב בסרטן או את מידת יעילות הטיפול הכימותרפי רק באמצעות בחינת הקריטריונים הקליניים והפתולוגיים, כמו גיל האישה, גודל הגידול, דרגת התמיינות של הגידול וקיום או קיום מעורבות מחלה בקשרי הלימפה.
בשנים האחרונות, בדיקות גנומיות הפכו למשמעותיות ביותר בכל הקשור להחלטות טיפוליות בסרטן שד המאובחן בשלב מוקדם. כתוצאה מכך, לחולות רבות מוצעות בדיקות אלו כחלק מהרצף הטיפולי הסטנדרטי. הבדיקות מתבצעות על רקמת הגידול מהשד שהוסרה בביופסיה או בניתוח. בבדיקה הגנומית נמדדים ביטויים של מספר גנים הקשורים בהתנהגות הגידול, כולל מידת הסיכוי שלו לגדול ולהתפשט. הבנה טובה יותר של הביולוגיה הייחודית של הגידול עוזרת להבין טוב יותר את מידת האגרסיביות של הסרטן הספציפי ומהי הדרך הטובה ביותר לטפל בו לאחר ניתוח, כולל ניבוי הסיכוי לתגובה לכימותרפיה.
בדיקת אונקוטייפ שד (Oncotype DX Breast Cancer Test) היא בדיקה גנומית שפותחה ותוקפה לצורך הערכת הסיכון להישנות מחלה ולתועלת הצפויה בהוספת טיפול כימותרפי אדג’ובנטי בקרב חולות עם סרטן שד, המאובחנות בשלב מוקדם של המחלה והגידול מבטא קולטנים להורמונים ואינו מבטא קולטנים ל HER2. קביעת הפרופיל המולקולרי מסייע בתכנון טיפול מותאם אישית ומדויק יותר בסרטן השד, תוך הערכת הסיכון להישנות מאוחרת של המחלה והתועלת הצפויה מטיפול כימותרפי אדג’ובנטי.

רפואה מותאמת אישית למתמודדות עם סרטן השד

בדיקת אונקוטייפ שד (Oncotype DX® Breast Recurrence Score) היא הבדיקה הגנומית היחידה שהוכחה כבעלת יכולת לנבא רווח מכימותרפיה אצל מטופלות המאובחנות עם סרטן שד בשלב מחלה מוקדם. הבדיקה כלולה בכל ההנחיות המקצועיות הבינלאומיות לצורך החלטה טיפולית ברמת העדות הגבוהה ביותר (Level 1A) ולכן היחידה שמעניקה ביטחון לצורך קבלת החלטות לגבי אופן הטיפול.
אונקוטסט מספקת את הבדיקות המתקדמות ביותר בעולם להתאמת טיפולים למתמודדים עם מחלת הסרטן.

מקורות מידע
1. Paik et al. J Clin Oncol. 2006
2. Early Breast Cancer Trialists’ Collaborative Group (EBCTCG) et al. Lancet. 2012.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן