קרצינואיד בקיבה

גידולים קרצינואידים הם סוג של גידולים נוירואנדוקרינים העלולים להופיע בכל איברי מערכת העיכול. מדובר בגידולים נדירים המתפתחים ברירית מערכת העיכול ומהווים בסה"כ כ- 2% מכלל הגידולים במערכת זו. 

המערכת הנוירואנדוקרינית הינה רשת של תאים בעלי תכונות של תאי עצבים ותאים המפרישים הורמונים המפוזרת בגוף באיברים שונים כגון הוושט, הקיבה, הלבלב, המעיים, התוספתן והריאות. במערכת העיכול התאים הנוירואנדוקריניים עוזרים לשלוט בשחרור מיצי עיכול ומשפיעים על קצב מעבר המזון ולכן  לאורכה מפוזרים מספר רב של תאים – יותר מכל איבר אחר בגוף וייתכן שזו הסיבה שגידולים אלו מתחילים לרוב שם. 

סיווג גידולים נוירואנדוקרינים

דירוג היסטולוגי – תאים נוירואנדוקריניים, כמו תאים אחרים במערכת העיכול, עוברים לפעמים שינויים גנומיים ויכולים להפוך לסרטניים. גידולים נוירואנדוקריניים גדלים ברובם באטיות, אך חלקם יכולים להתפשט לחלקים אחרים בגוף.

גידולים אלו מסווגים לפי דרגת אינדקס מיטוטי (חלוקת תאים) ועל פי סמן המעיד על מהירות התפשטות התאים (שיעור ה- Ki-67). שילוב שני הפרמטרים מדרג את הגידולים לדרגה 1, 2 או 3.

  • דרגה 1 (דרגת התמיינות נמוכה): התאים דומים לתאים תקינים ואינם מתרבים במהירות.
  • דרגה 2 (דרגת התמיינות בינונית): תאים בעלי תכונות ביניים – בין אלו של גידולים בעלי דרגת התמיינות נמוכה לגידולים בעלי דרגת התמיינות גבוהה.
  • דרגה 3 (דרגת התמיינות גבוהה): התאים לא דומים לתאים תקינים ומתרבים בקצב מהר יותר.

גידולים שהם בעלי דרגת התמיינות 1 או 2 נקראים גידולים נוירואנדוקריניים במערכת העיכול. גידולים אלו נוטים לגדול לאט ויכולים להתפשט לחלקים אחרים בגוף.

גידולים שהם בעלי דרגת התמיינות 3 נקראים קרצינומה נוירואנדוקרינית של מערכת העיכול. סוגי סרטן אלו נוטים לגדול ולהתפשט במהירות ויכולים להתפשט לחלקים אחרים בגוף.

המונח "קרצינואיד" משמש לעיתים קרובות לתיאור גידולים נוירואנדוקרינים של דרגת התמיינות 1 ו- 2. 

סיווג גידולים נוירואנדוקרינים עפ"י ביולוגיה

סוג 1 – הסוג הנפוץ ביותר של גידולים נוירואנדוקריניים בקיבה (בין 70% ל-80%). לחולים עם סוג זה של גידולים קרצינואידים יש רמות נמוכות של חומצת קיבה, אך רמות גבוהות של גסטרין. לעתים קרובות קשורים למצב הנקרא דלקת קיבה אטרופית כרונית הגורמת לדלקת בתאי הקיבה, מה שמוביל לבעיות בייצור חומצת הקיבה. נדיר שלאנשים המאובחנים עם גידולים מסוג 1 יהיו תסמינים ולכן רובם מאותרים במהלך בדיקות לבעיות אחרות. 

גידולים נוירואנדוקריניים בקיבה מסוג 1 הם קטנים (פחות מ -1 עד 2 ס"מ). ולעתים קרובות בעלי יותר מגידול אחד, כולם קטנים, בדרך כלל סביב 5 מ"מ. לעיתים קרובות תאי הקיבה הרגילים מייצרים את ההורמון גסטרין. לכן, רמת הגסטרין בדם היא בדרך כלל גבוהה. יתכן שיש מספר גידולים, בדרך כלל קטנים והם בדרך כלל אינם מתפשטים או גדלים לשכבות עמוקות יותר של הבטן.

 

  • סוג 2 – גידולים קרצינואידים בקיבה מסוג 2 מניבים רמות גבוהות גסטרין ושכיחותם היא סביב ה- 5-6%. בדומה לסוג 1, גידולים אלה הם בדרך כלל קטנים ויכולים להיות מספר גידולים במקביל. הפוטנציאל הגרורתי נמוך, אם כי גבוה יותר מסוג 1.

 

  • סוג 3 – גידולים מסוג 3 – מורכבים לרוב מנגע ספוראדי ויש להם את הפוטנציאל הגדול ביותר ליצור גרורות ללא קשר לגודלם. מהווים כ- 15% -20% מכלל הגידולים הנוירואנדוקרינים בקיבה ומופיעים לרוב אצל גברים מעל לגיל 50 שנה. ההישרדות של חולים אלו היא פחות טובה מסוג 1 ו-2.

 

  • קיים סוג נוסף, סוג 4, נדיר ביותר עם פרוגנוזה גרועה יותר משאר הסוגים.

 

טיפול בגידולי קרצינואידים בקיבה

קרצינואידים קטנים בקיבה ניתנים להסרה בניתוח באמצעות שיטות אנדוסקופיות. עם זאת, לעיתים ניתן לעקוב אחריהם ללא טיפול ולהסירם רק אם הם מתחילים לגדול. גידולים גדולים ניתנים להסרה דרך חתך כירורגי מסורתי בניגוד לאנדוסקופיה. תוכניות טיפול מסוימות של מטופלים עשויות לכלול טיפולים אחרים, כגון טיפול בהקרנות, כימותרפיה או טיפול ממוקד מולקולרי.

באתר אונקוטסט תמצאו מידע נרחב אודות בדיקות לסרטן הקיבה, ביופסיה בקיבה, בדיקות דם לסרטן הקיבה, אדנוקרצינומה בקיבה, סרטן הקיבה סיכויי החלמה, סרטן הקיבה בגיל צעיר ועוד.

רפואה מותאמת אישית לסרטן הקיבה

. 1. Monjur Ahmed. Gastrointestinal neuroendocrine tumors in 2020. World J Gastrointest Oncol. 2020 Aug 15; 12(8): 791–807.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן