מידע על סרטן הלבלב

בישראל, סרטן לבלב הינו השביעי מבחינת שכיחותו מכלל סוגי הסרטן המאובחנים בישראל1. כל שנה מאובחנים כ-900 חולים חדשים בישראל1.

למרבה הצער, במרבית המקרים, סרטן הלבלב מאובחן בשלב מחלה מתקדמת, מאחר וסימני המחלה אינם ספציפיים ויכולים להצביע על מגוון סיבות, כגון, עייפות, חולשה, כאבי בטן, אבדן תיאבון ועוד.

גורמי הסיכון לסרטן הלבלב הינם עישון סיגריות, השמנה, רמת סוכר גבוהה בדם, סוכרת מסוג 2 ורקע תורשתי כגון מוטציות מולדות בגנים BRCA1 או 2BRCA2.

כמו כל סוגי הסרטן, סרטן לבלב הינו תוצאה של שיבושים בגנים המשתתפים במנגנון חלוקת התא. בגופנו קיים מנגנון בקרה על חלוקת התאים ובמידה וחל שיבוש במנגנון זה עלול להגרם מצב שתא מסוים יתחלק ללא הפסקה, יצבור עוד שיבושים ויהפוך בסופו של דבר לתא סרטני.
התא הסרטני עשוי להתפתח לגידול שפיר או ממאיר. גידול שפיר הינו גידול שאינו מתפתח וניתן להסרה בניתוח. לעומת זאת, גידול ממאיר הינו גידול אשר ממשיך להתחלק ולהתפשט לאיברים סמוכים.

סרטן לבלב מאובחן באמצעות ביופסיה או ניתוח בהם נלקחת דגימה מהרקמה החשודה לגידול והסתכלות על הרקמה תחת המיקרוסקופ במכון הפתולוגי. האבחון המקובל בסרטן הלבלב מבחין בין שני סוגי גידול עיקריים הנבדלים זה מזה במקור התאים מהם התפתח הגידול והסיווג שלהם מהותי לטיפול. הסוג השכיח ביותר בסרטן הלבלב הוא אדנוקרצינומה adenocarcinoma המהווה כ- 95% מכלל המקרים. יתר המקרים הינם נדירים ומקורם מתאים נוירו-אנדוקריניים או תאי חיבור.

טיפולים חדשניים בסרטן הלבלב

קיימים כיום סוגי טיפול שונים לסרטן לבלב כולל כימותרפיה, טיפולי קרינתי, טיפול ביולוגי ואימונותרפיה לסרטן הלבלב. מטרת הטיפולים להקל על התסמינים ולהשיג שליטה על התפשטות המחלה. הטיפול תלוי בגורמים רבים הכוללים את גודל הגידול, מידת התפשטות המחלה, גיל, היסטוריה רפואית ובעיקר על המוטציות אשר אופיינו בגידול.

בעשור האחרון חל מפנה בטיפול בסרטן בכלל, ובסרטן לבלב בפרט, מבחינת בדיקות אבחון מוטציות שהתרחשו בגידול ופיתוח תרופות מכוונות מטרה כנגד אותן מוטציות. הטיפול בסרטן לבלב הוא אחד מסוגי הגידולים עבורו מהפך זה, שיפר באופן משמעותי את משך הישרדות החולים אשר עבורם זוהו מוטציות ברות טיפול.

בדיקות גנומיות למתמודדים עם סרטן הלבלב

במחקר גדול שפורסם לאחרונה בכתב עת מוביל בתחום הסרטן, ה-Lancet Oncology אשר כלל מעל 1,000 חולי סרטן לבלב, נמצא שבאמצעות ריצוף הדנ"א של רקמת הגידול לצד ריצוף דגימה תקינה תואמת של המטופל, ניתן היה לזהות מוטציות כנגדם קיים טיפול מכוון, ב-25% מהמקרים3. המוטציות השכיחות שאותרו בבדיקות היו BRCA1  ו- BRCA2 עבורם טיפולים כימותרפיים מבוססי פלטינום וטיפולים מסוג מעכבי PARP עשויים להיות יעילים במיוחד.

תוחלת החיים של מטופלים בסרטן הלבלב שטופלו בהתאם למוטציה שאותרה בגידול או בדגימה התקינה, הייתה גבוהה  בשנה אחת יותר בממוצע, מאשר חולים עם מוטציות דומות שלא קיבלו טיפול מותאם או חולים שלא אותרו עבורם מוטציות ברות טיפול3.

לפיכך, החליט האיגוד האמריקאי של סרטן לבלב ה- PanCAN להמליץ לכלל החולים המאובחנים עם סרטן לבלב לבצע בדיקה גנומית מקיפה, טרם קבלת החלטה טיפולית, בדיקה הכוללת ריצוף  דנ"א של רקמת הגידול ובו זמנית ריצוף דנ"א של דגימה תקינה של המטופל4. המלצה זו נשענת גם על הנחיות לסרטן לבלב מסוג אדנוקרצינומה של ה- the National Comprehensive Cancer Network (NCCN)5.

בדיקה גנומית מקיפה המרצפת דנ"א של הגידול לצד ריצוף רקמה בריאה תואמת, זוהתה  לא רק כיעילה באיתור מטרות לטיפול נוספות, אלא גם כמדויקת יותר. השוואה בין המוטציות שנמצאו בגידול לבין אלו שנמצאו ברקמה תקינה מאפשרת 'לסנן' את המוטציות שאינן רלוונטיות למחלה ולכן נותנות מידע מדויק יותר6.

דוגמא נוספת המחדדת את החשיבות  בביצוע בדיקה גנומית מקיפה, היא  התאמה לטיפולי  אימונותרפיה. בשנים האחרונות אימונותרפיה שיפרה את תוחלת החיים של חולי סרטן רבים. יחד עם זאת, נמצא כי הטיפול יעיל רק עבור חלק מהחולים ובעקבות כך אותרו סמנים ייחודיים כדי לזהות אם חולה מסוים יפיק תועלת מאימונותרפיה. הסמנים שנמצאו כרגישים ובעלי ערך רב בניבוי יעילות הטיפול, הינם מדד עומס המוטציות שהתרחשו בגידול, ה-Tumor Mutation Burden TMB וה-Microsatellite Instability MSI. נמצא כי חולי סרטן, שזוהה באמצעות בדיקה גנומית מקיפה כי הגידול שלהם עם עומס מוטציות גבוה7 או 8MSI-High, הם בעלי סיכוי גבוה יותר להגיב לאימונותרפיה.

 

חשוב לציין, כי כאשר רקמת הגידול אינה מספקת, לא זמינה או השגתה תגרום לעיכוב משמעותי, שעשוי להיות גדול משבועיים ניתן לבצע בדיקה גנומית מקיפה באמצעות ביופסיה נוזלית. ביופסיה נוזלית היא בדיקה המבוצעת על דגימת דם פשוטה מהמטופל, והיא מבוססת על העובדה שתאי הגידול מפרישים דנ"א גידולי לדם, אשר ניתן לבודד ולבדוק אותו. בדיקת Guardant360 היא בדיקת ביופסיה נוזלית רגישה ומדויקת אשר אושרה לאחרונה ע"י ה-FDA לצורך מתן מידע אודות מוטציות שהתרחשו בגידול וטיפולים המתאימים להם.

רפואה מותאמת אישית למתמודדים עם סרטן הלבלב

שוחחו עם הרופא המטפל שלכם אודות בדיקה לפרופיל מולקולרי רחב לצורך קבלת החלטה מושכלת על אפשרויות טיפול העומדות לרשותך.

חברת אונקוטסט מציעה את הבדיקות הגנומיות המקיפות והמתקדמות לסרטן, ביניהן את בדיקת ה-Tempus xT. הינה Tempus xT בדיקה גנומית פורצת דרך על רקמת הגידול בהשוואה לדגימה מרקמה תקינה המיועדת לחולי סרטן בשלב מחלה מתקדם. המידע המתקבל מהבדיקה מאפשר לזהות את מירב השינויים שהתרחשו בתאי הגידול לכן יכול לסייע להגדלת אפשרויות הטיפוליות הקיימות.

מקורות ספרות:

  1. סרטן הלבלב בישראל https://www.health.gov.il/PublicationsFiles/pancreas_nov2020.pdf
  2. Mizrahi JD, et al. Pancreatic cancer. Lancet 2020; 395: 2008–20
  3. Pishvaian M, et al. Overall survival in patients with pancreatic cancer receiving matched therapies following molecular profiling: a retrospective analysis of the Know Your Tumor registry trial. Lancet Oncology. Mar 2020.
  4. https://www.pancan.org/facing-pancreatic-cancer/patient-services/know-your-tumor/
  5. https://www.nccn.org/patients/guidelines/content/PDF/pancreatic-patient.pdf
  6. Jones, S. et al. Personalized genomic analyses for cancer mutation discovery and interpretation. Science Translational Medicine, 2015. 7(283): p. 283ra53-283ra53.
  7. Le, et al. PD-1 Blockade in Tumors with Mismatch-Repair Deficiency, NEJM 2015
  8. Le, et al. PD-1 blockade in mismatch repair deficient noncolorectal gastrointestinal cancers, Science June 2017.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן